Veel gestelde vragen (FAQ)2018-01-18T15:13:24+01:00

Als u een ooglaserbehandeling of implantlenzen overweegt, gaat u niet over één nacht ijs. Onze laserconsulenten staan graag voor u klaar om u zo goed mogelijk te informeren. Hieronder treft u alvast een aantal veelgestelde vragen uit onze dagelijkse praktijk. Ook nodigen we u van harte uit voor onze informatiebijeenkomst.

Neem ook eens een kijkje op het onafhankelijke platform Ooglasertrefpunt.

Hoe bereid ik me voor op een lensimplantatie?2017-02-03T14:13:00+01:00
 • Medicijnen: Medicijnen mag u blijven gebruiken.
 • Contactlenzen: Laat vanaf twee dagen voor de operatie uw contactlens uit.
 • Dit geldt voor het oog dat geopereerd gaat worden.
 • Make-up en crèmes: Make-up mag u de dag voor de operatie niet meer dragen.
 • Reinig de dag van de operatie uw gezicht grondig en gebruik geen crème of andere verzorgingsproducten op uw gezicht.
 • Sieraden: Draag alstublieft geen sieraden of horloge op de dag van de operatie.
 • Eten en drinken: De dag van de operatie mag u eten en drinken zoals u gewend bent. U hoeft niet nuchter te zijn. Koffie raden we af.
 • Kleding: Trek schone, warme, niet-pluizige kleding aan die makkelijk zit. De voorbereidingsruimte en de operatiekamer zijn koel.
 • Vervoer: We raden u af na de operatie zelf auto te rijden, te fietsen of met het openbaar vervoer te reizen. Zorg er daarom voor dat iemand u naar de kliniek brengt en weer ophaalt.
 • Vragen? Bel of mail ons gerust.
Wat is een perifere iridotomie?2017-02-03T14:12:17+01:00

Een perifere iridotomie of PI is een gaatje in de iris. Dit maken we met een laser, ter voorbereiding op een lensimplantatie. Zo’n gaatje is nodig om te voorkomen dat uw oogdruk na de lensimplantatie stijgt. Een PI is een pijnloze ingreep die slechts een paar minuten duurt. We behandelen beide ogen tegelijk.

Wat is het verschil tussen Artisan en Artiflex?2017-02-03T14:11:45+01:00

Van de ArtiLens® bestaan twee varianten:

ArtiFlex® 

 • Gemaakt van siliconen en daardoor flexibel en opvouwbaar.
 • Corrigeert van -2,0 tot -14,5 dioptrie, cilinders van -1,0 tot -5,0 dioptrie.

ArtiSan®

 • Gemaakt van PMMA, een niet-flexibel materiaal.
 • Corrigeert van -1,0 tot -23,5 dioptrie en +1,0 tot +12,0 dioptrie, cilinders van -1,0 tot
  -7,5 dioptrie.

De oogarts beoordeelt welk type ArtiLens® voor u het meest geschikt is.

Kan een Artilens een leesbril vervangen?2017-02-03T14:11:13+01:00

Een ArtiLens® biedt geen leesbrilcorrectie. Naarmate we ouder worden, kunnen onze ooglenzen dichtbij steeds minder goed scherpstellen. Daardoor neemt de behoefte aan een leesbril toe vanaf de leeftijd van een jaar of veertig. Een ArtiLens® brengt daarin geen verandering. Er bestaat geen multifocale variant.

Wat is een Artilens?2017-02-03T14:10:37+01:00

De ArtiLens® is een ultradunne, permanente implantlens die bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen kan corrigeren.

Uw oogarts bevestigt deze ArtiLens® met twee klemmetjes aan de iris. Uw eigen ooglens, die zich achter de iris bevindt, blijft behouden. Daardoor bewaart uw oog het natuurlijke vermogen om op verschillende afstanden scherp te stellen.

De ArtiLens® is uitermate geschikt om hoge sterktes te corrigeren, die niet in aanmerking komen voor een laserbehandeling. De implantatie is omkeerbaar: de ArtiLens® kan altijd weer uit het oog worden verwijderd.

Hoe bereid ik me voor op een ooglaserbehandeling?2017-02-03T14:09:41+01:00

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw laserbehandeling, vragen we u onderstaande instructies zorgvuldig op te volgen:

 • Laat u op de dag van de behandeling begeleiden door een familielid, vriend of kennis. Het zicht is de eerste uren na de behandeling een beetje mistig. Tevens kunt u zich wat onzeker voelen. Begeleiding is daarom noodzakelijk voor een veilige terugreis.
 • Heeft u contactlenzen? Deze mag u vanaf 3 dagen voorafgaand aan de behandeling niet meer dragen. Het hoornvlies hoort in optimale conditie te zijn tijdens de behandeling.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen huidverzorgingsproducten, parfum of make-up. Deze producten vergroten de kans op vervuiling van het hoornvlies, met mogelijk nadelige gevolgen voor de behandeling en genezing.
 • Draag schone, makkelijk zittende en vooral geen pluizige kleding. U moet ongeveer 30 à 40 minuten ontspannen kunnen liggen.
 • Doe alle sieraden (ringen, oorbellen, ketting, armbanden en horloge) af of uit.
 • Drink bij voorkeur geen koffie voorafgaand aan de behandeling. Bij sommige mensen geeft koffie extra (ongewenste) spanning.
 • In verband met tijdelijke lichtgevoeligheid is het raadzaam om direct na de behandeling een zonnebril te dragen.
 • Bij een PRK-behandeling is het raadzaam om vanaf één week voor de behandeling tot 4 weken na de behandeling 2000 mg vitamine C per dag te slikken, bij voorkeur time-released tabletten, geen bruistablet.
Hoe snel kan ik weer goed zien na een lensimplantatie2017-02-03T14:05:57+01:00

Artisan of Artilens

Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme:

 • De herstelperiode duurt enkele dagen.
 • Na een aantal weken zijn beide ogen volledig genezen van de operatie.
Zijn er bij implantlenzen nadelige effecten op de lange termijn?2017-02-03T14:06:21+01:00

Lensimplantaties worden ruim 50 jaar toegepast. Het implantaat wordt in de praktijk goed verdragen. Bij deze behandeling bestaat een klein risico op vroegtijdige staarvorming. Ook verzwakt soms het hoornvlies. Periodieke nacontroles zijn daarom noodzakelijk.

Oogkliniek Heuvelrug kiest bewust voor de ArtiLens® van de firma Ophtec. De Artisan en Artiflex hebben zich al meer dan 30 jaar bewezen als veilig en duurzaam. De resultaten zijn voorspelbaar goed. Bovendien brengen deze lenzen geen ongewenste veranderingen in het oog teweeg.

Dat klinkt vanzelfsprekend. Maar de geschiedenis leert ons dat heel wat producten, ondanks hun CE-keurmerk, na een paar jaar van de markt worden gehaald vanwege bijwerkingen als staarvorming en een hoge oogdruk. De ArtiLens heeft een bewezen staat van dienst en geeft ons de zekerheid dat we met een product te maken hebben van topkwaliteit.

Kan ik na de behandeling een beroep kiezen waarbij ik niet-brildragend moet zijn?2017-02-03T14:04:31+01:00

Voor sommige beroepen of opleidingen komt u alleen in aanmerking als u scherp ziet zonder bril of contactlenzen. Onze behandelingen kunnen dan een oplossing bieden. We adviseren u nadrukkelijk hierover contact op te nemen met beroepsdeskundigen voordat u besluit zich te laten behandelen.

Heb ik ook in de toekomst geen bril of contactlenzen meer nodig?2017-02-03T14:04:05+01:00

Dat valt niet helemaal uit te sluiten. Bij oudere mensen worden de ogen van nature minder. Het gevolg is een verminderde gezichtsscherpte en een behoefte aan een leesbril. Omdat de oorzaak van dit leesongemak in de ooglens ligt (en niet in het hoornvlies), brengt een laserbehandeling hierin geen verandering. Incidenteel kan er ook sprake zijn van een reststerkte, die ondanks een nabehandeling niet kan worden verholpen. In dat geval heeft u bijvoorbeeld bij het autorijden een bril nodig.

Wat moet ik na de ooglaserbehandeling thuis aan nazorg doen?2017-02-03T14:03:43+01:00

Na de behandeling ontvangt u oogdruppels en instructies. De druppels moet u tot ongeveer zes weken na de behandeling dagelijks gebruiken in een afnemende frequentie. Deze druppels beperken het zicht niet. Verder krijgt u van ons een aantal leefregels mee op het gebied van hygiëne, persoonlijke verzorging en lichamelijke activiteiten, zoals sporten.

Hoe snel kan ik weer goed zien na een ooglaserbehandeling?2017-02-03T14:03:24+01:00

De hersteltijd varieert niet alleen per gekozen behandelmethode, maar ook van persoon tot persoon.

Femto-LASIK

Bijziendheid en astigmatisme:

 • Herstel tot 80 procent op dezelfde dag.
 • Herstel tot 100 procent binnen een week.

Verziendheid en astigmatisme:

 • Het zicht in de verte is pas na enkele weken optimaal.

Advanced PRK, Trans PRK

Bijziendheid en astigmatisme:

 • De eerste dagen is het zicht vrij wazig.
 • Herstel tot 80 procent binnen een week.
 • Herstel tot 100 procent binnen enkele weken.

Verziendheid en astigmatisme:

 • De eerste dagen is het zicht vrij wazig en bent u tijdelijk een beetje bijziend.
 • Het zicht in de verte is pas na enkele weken optimaal.
Wanneer mag ik weer per vliegtuig reizen?2017-02-03T14:02:59+01:00

U kunt na de behandeling gerust gaan vliegen. Het is wel verstandig de oogarts van tevoren in kennis te stellen van uw reisplannen in verband met de planning van nacontroles.

Wanneer kan ik mijn normale bezigheden hervatten?2017-02-03T14:02:32+01:00

Meestal kunt u de dag na de behandeling uw gebruikelijke activiteiten weer oppakken. De eerste paar weken raden we (water)sporten af. Luister daarbij altijd goed naar uw eigen gevoel. U weet als beste wanneer u weer tot uw gebruikelijke activiteiten in staat bent.

Dat geldt ook voor autorijden. Heeft u werkzaamheden waarbij veel stof vrijkomt? Of werkt u in sterk verontreinigde lucht? Dan adviseren we u dit nadrukkelijk met ons te bespreken. De buitentemperatuur heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling. PRK-behandelingen kunnen een tijdelijke overgevoeligheid geven voor een overmaat aan UV-licht. Draag daarom gedurende de eerste maanden na de behandeling een zonnebril op het strand, in de sneeuw, op het water, et cetera.

Wat zijn de risico’s?2017-02-03T14:02:09+01:00

Ernstige complicaties zijn uiterst zeldzaam (minder dan 0,1 procent). De meeste problemen zijn na de behandeling vrij eenvoudig te verhelpen. In extreme gevallen kan een verslechtering van het gezichtsvermogen optreden, waardoor soms een hoornvliestransplantatie noodzakelijk is.

Hoe lang houdt het effect van de behandeling aan?2017-02-03T14:01:41+01:00
Het resultaat van de laserbehandeling is in principe blijvend. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoornvlies na de behandeling stabiel is. Incidenteel neemt het effect van de behandeling in de loop der jaren af. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn. Ook bij contactlensimplantaties is het resultaat permanent. Mocht op oudere leeftijd staar optreden, dan kan de oogarts het implantaat tijdens de staaroperatie verwijderen. Het is van belang dat u de opererende oogarts informeert over uw implantaat. Dat geldt ook voor ooglaserbehandelingen.
Kan ik na de behandeling gegarandeerd scherp zien zonder bril of contactlenzen?2017-02-03T14:01:04+01:00

Helaas kunnen we u geen volledige garantie geven. Bij ruim 95 procent van de mensen is het resultaat van de behandeling al snel volledig naar wens. In de andere gevallen is een (kosteloze) nabehandeling nodig om de sterkte geheel te corrigeren.

Indien u op latere leeftijd staar krijgt (zoals de meeste mensen), dan vervangt een oogarts uw vertroebelde eigen lens met een nieuwe kunstlens.

Zijn er bij ooglaseren negatieve effecten op langere termijn?2017-02-03T14:00:35+01:00

Met ooglaseren is in binnen- en buitenland veel ervaring opgedaan. Wereldwijd vonden miljoenen behandelingen plaats. En die aantallen groeien nog steeds. De ervaring leert dat het hoornvlies zich goed herstelt en dat er geen twijfel is over de veiligheid van de behandeling na tien jaar of langer.

Negatieve verhalen over ooglaseren zijn meestal terug te voeren op onjuiste indicatiestelling voor de behandeling. Dat onderstreept het belang van een zorgvuldig uitgevoerd vooronderzoek door een ervaren en gecertificeerde oogarts.

Kom ik in aanmerking?2017-02-03T14:00:04+01:00

Brilvervangende chirurgie is mogelijk voor vrijwel iedereen die nu een bril of contactlenzen draagt vanwege bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Van belang is dat uw brilsterkte ten minste 12 maanden stabiel is. Verder moet u gezond zijn en geen andere oogheelkundige problemen hebben. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Is ooglaseren pijnlijk?2017-02-03T13:59:39+01:00

Onze behandelingen zijn pijnloos. Wel voelt u tijdens de (Femto-)LASIK-behandeling een lichte druk op het oog. Na afloop van de behandeling kunnen uw ogen enige uren lichtgevoelig en geïrriteerd zijn. Een PRK-behandeling geeft enkele dagen irritatie en lichtgevoeligheid aan de ogen. De behandeling zelf is volstrekt pijnloos.

Hoe veilig is ooglaseren?2017-02-03T13:59:08+01:00

Refractiechirurgie staat niet meer in de kinderschoenen. Miljoenen mensen zijn met succes blijvend verlost van hun brillen en lenzen. Voor een goed resultaat is deskundigheid van de behandelend oogarts met zijn of haar team een eerste vereiste. Risico’s en onplezierige neveneffecten kunnen dan tot een minimum worden beperkt. Ondanks oogheelkundige expertise en vooruitstrevende technologie is er geen garantie op honderd procent succes. Dit geldt voor alle medische handelingen wereldwijd.

Refractiechirurgie behoort gelukkig tot de groep van medische handelingen waar relatief de meeste successen worden geboekt. Toch blijft er altijd een klein risico dat de behandeling anders verloopt dan voorzien. Ernstig oogletsel is zeldzaam.

Veiligheid en kwaliteit zijn leidend. Bij alles wat we doen. Oogkliniek Heuvelrug besteedt tijdens het vooronderzoek veel tijd aan het bespreken van de eventuele neveneffecten, bijwerkingen en risico’s in uw specifieke geval. Als van één van beide kanten ook maar de geringste twijfel bestaat over het slagen van de ingreep, zullen we deze niet uitvoeren. Uw ogen zijn immers een kostbaar bezit.

Ga naar de bovenkant