LASIK: It’s amazing!

Het is wonderbaarlijk wat er heden ten dage toch allemaal kan, ook op het gebied van verbetering van je gezichtsvermogen.

Al enige tijd was ik op het punt beland dat een leesbril niet meer toereikend was en ik over moest naar een permanente bril of contactlenzen. Permanent een bril dagen was mijn ding niet en contactlenzen heb ik geprobeerd. Dat ging op zich goed, maar ik zag me dat op de lange termijn toch niet blijven doen. Zeker gezien mijn vertrek naar de Algarve-Portugal, met stof, zand, zee etc.

Vandaar dat ik vorige week een LASIK-ooglaser “operatie” ondergaan heb voor veraf bij dr. Nico Trap. Tot mijn verbazing zie ik niet alleen helder en scherp veraf, maar merkte ik op kantoor dat ik mijn leesbril ook niet meer nodig heb. Toen ik Nico daar de volgende dag bij de controle mee confronteerde, gaf hij aan alleen te melden wat hij kan garanderen. Al het andere is een bonus. Nou dat is het en ik voel me weer 30, terwijl ik over een aantal maanden toch echt 50 word! Nico gaf aan dat het leesvermogen een fractie kan teruglopen ten gunste van scherpte en diepte voor veraf. Maar zelfs als dat het geval is, dan is de verbetering van de kwaliteit van mijn leven zo toegenomen dat ik daar meer dan oké mee ben.

Lasik is echt een operatie, laat ik daar eerlijk in zijn. Er wordt een flapje in je hoornvlies gelaserd, dat flapje wordt opengeklapt, vervolgens wordt je oog gelaserd waarna het flapje weer terug wordt geklapt. De eerste uren na de ingreep merk je dat ook wel aan je lichaam. Het is niet voor niets dat je iemand mee moet nemen die je naar huis rijdt. In mijn geval was dat mijn zusje, die de eerste uren na de ingreep ook nauwgezet ieder kwartier heeft gedruppeld met neptranen en ieder uur met antibiotica terwijl ik lekker met mijn ogen dicht bij haar op de bank lag. Na een uur of 3 ben ik voorzichtig gaan “kijken”. Dat was in het begin nog niet zo lekker en het prikte, maar werd al heel snel prettiger en toen begon ik opeens alles heel scherp te zien!

Overigens ben ik “een held op sokken” hoor! De keuze voor Nico was voor mij echter makkelijk omdat ik een aantal maanden daarvoor specifiek naar hem was doorverwezen door een oogarts van het ziekenhuis in Harderwijk. Ik heb een erfelijke belasting met Glaucoom in mijn familie en wilde weten wat mijn opties zijn nu en in de toekomst. Nico bleek een prettige persoon en nam alle tijd om mij in detail te informeren en al mijn vragen te beantwoorden, zonder doelgericht naar een ingreep toe te werken. Naar aanleiding van dit zeer informatieve gesprek heb ik toen zelf besloten “gaatjes” in mijn hoornvlies te laten laseren zodat ik in ieder geval de komende 10 jaar geen Glaucoom krijg en ik niet ieder jaar voor controle naar het ziekenhuis hoef. Deze betrekkelijk kleine ingreep verliep zeer voorspoedig en ik was aangenaam verrast door de professionaliteit van Nico en het prettige team van mensen waar hij mee samenwerkt. Toen mij eenmaal duidelijk werd dat ik toch wel heel graag van mijn contactlenzen af wilde en ik eerdaags naar het buitenland vertrek, heb ik dit voorgelegd aan Nico met de opmerking dat hij de enige was bij wie ik een dergelijke operatie wilde ondergaan. Puur op intuïtie/onderbuikgevoel.

En wat ben ik er blij mee!