Vooronderzoek

Wij bieden verschillende onderzoeken aan, ter voorbereiding op een eventuele behandeling.

Vooronderzoek
Quickscan
 1,5 uur 20 minuten
 Volledig oogheelkundig onderzoek Eerste stap in een eventueel vervolgtraject voor een laserbehandeling of lensimplantatie
 Advies op maat over de meest geschikte behandelmethode. U krijgt direct duidelijkheid! Geen vervanging van vooronderzoek
 € 130. Kosten vervallen indien een behandeling bij ons wordt afgenomen Gratis
 Contactlenzen moeten uit (zie “contactlenzen uit”) Contactlenzen kunnen gedragen worden tot aan de quickscan
 U krijgt in de kliniek pupilverwijdende druppels toegediend U krijgt geen pupilverwijdende druppels
 Noodzakelijk voor plannen en uitvoeren laserbehandeling of lensimplantatie –

Contactlenzen uit

Om uw ogen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen beoordelen en meten, vragen we u geen contactlenzen te dragen voorafgaande aan uw vooronderzoek. Deze vervormen het hoornvlies enigszins en beïnvloeden daarmee uw oogsterkte.

Zachte lenzenMinimaal twee weken voor het onderzoek uit
Harde lenzenMinimaal één maand voor het onderzoek uit*
NachtlenzenMinimaal drie maanden voor het onderzoek uit

*Harde lenzen kunt u eventueel de eerste twee weken vervangen door zachte lenzen. Op die manier hoeft u slechts twee weken zonder lenzen te doen.

Brengt dit praktische bezwaren met zich mee? Neem dan alstublieft contact op met ons. Samen met u zoeken wij graag naar een passende oplossing.

Behandelingen

Artilens®

De Artilens® wordt geproduceerd door de Nederlandse firma Ophtec. Van de Artilens® bestaan vier varianten: de Artiflex®, de Artisan® en de torische lens (zowel Artiflex® als Artisan®).

Visian ICL™

Deze lens is van een Zwitsers fabrikaat en is al meer dan 20 jaar op de markt. Er zijn vele varianten van deze lens beschikbaar. Afhankelijk van o.a. de sterkte, en de ruimte in het oog wordt een keuze gemaakt om een optimale en duurzame correctie te kunnen geven.

Artiflex®
Artisan®
Visian ICL™
Flexibele, kunststof lensNiet-flexibele, kunststof lensFlexibele, kunststof lens
Plaatsing lens voor de irisPlaatsing lens voor de irisPlaatsing lens achter de iris
Corrigeert hoge min- en plussterktes en cillindersCorrigeert hoge min- en plussterktes en cillindersCorrigeert hoge min- en plussterktes en cillinders
Gemaakt van silliconenmateriaalGemaakt van PMMA (kunststof, plexiglas)Gemaakt van Collamer® (op basis van collageen)
Lens wordt geaccepteerd door het lichaamLens wordt geaccepteerd door het lichaamLens is van lichaamseigen materiaal

Voor alle bovenstaande behandelingen geldt:

 • Biedt geen leesbrilcorrectie (tenzij monovision techniek wordt toegepast, zie link)
 • Tijdens deze behandelingen wordt een extra lens in het oog geplaatst, met behoud van de eigen ooglens.
 • Deze behandelingen zijn allen omkeerbaar (lens kan weer worden verwijderd)
 • Sprake van zeer snel herstel
 • We behandelen één oog per keer, met minimaal een week ertussen.
 • Weinig last van irritatie van de ogen
 • Verdoving door middel van oogdruppels
 • Eerste controle dag na de behandeling
 • Veilige en duurzame behandeling

Lensvervanging

In sommige gevallen besluit de oogarts dat het beter is om uw eigen ooglens te vervangen omdat er bijvoorbeeld staar (ooglensvertroebeling) aanwezig is. In dat geval vervangen wij uw eigen ooglens door een implantlens. Er zijn vier typen implantlenzen:

Nazorg

Goede nazorg vinden we bij Ooglaserkliniek Heuvelrug meer dan vanzelfsprekend. Na een lensimplantatie houden we uw herstel nauwlettend in de gaten.

De dag na de behandeling komt u voor een eerste controle bij de oogarts of optometrist. We bespreken uw ervaringen en nemen nogmaals de druppelinstructie met u door. Samen met de laserconsulent plant u de vervolgafspraken. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen in aantal en termijnen. Dat is mede afhankelijk van de toegepaste behandeling.

Mocht u vragen hebben over uw behandeling of de nazorg dan kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met ons via 030-274 09 92.

Risico’s en bijwerkingen

Wereldwijd zijn miljoenen mensen met succes verlost van hun bril en contactlenzen. Voor een goed resultaat is deskundigheid van de behandelend oogarts een eerste vereiste. Risico’s en onplezierige neveneffecten kunnen dan tot een minimum worden beperkt.

Toch kunnen (tijdelijke) bijwerkingen optreden. Voorbeelden zijn droge ogen en zogenaamde halo’s (lichtkringen rond lichtbronnen in het donker). Soms ziet u een beetje wazig of ervaart u minder contrast. In de regel verdwijnen na verloop van tijd deze bijwerkingen.

Het succespercentage van Ooglaserkliniek Heuvelrug is meer dan 98 procent. Ondanks onze deskundigheid, zorgvuldigheid, goede nazorg en innovatieve apparatuur kunnen resultaten variëren:

 • Er bestaat een kleine kans op ondercorrectie of overcorrectie. Indien na een aantal maanden blijkt dat een reststerkte is overgebleven, bespreken we de mogelijkheid van een nabehandeling met u. De behoefte aan zo’n nabehandeling komt in minder dan vijf procent van de gevallen voor.
 • In zeldzame gevallen loopt een oog een beschadiging op. De kans op blijvende schade aan een oog is zeer klein (veel minder dan 1 procent).
 • Ook het risico op een infectie is uitzonderlijk klein.

Tijdens het vooronderzoek, dus voorafgaande aan een eventuele behandeling, besteden we veel tijd aan het bespreken van eventuele neveneffecten, bijwerkingen en risico’s. Als er bij u of bij de oogarts ook maar de geringste twijfel bestaat over het slagen van de ingreep, zullen we de behandeling niet uitvoeren. Uw ogen zijn immers een kostbaar bezit.